İstanbul Halı Müzesi Gezisi

14.-19. YY. Topraklar arasında dokunan en nadide parçalardan seçilen halılar, müzenin birinci, ikinci ve üçüncü galerilerinde kronolojik sırayla ve desen gruplarına göre (Türk halı sanatının gelişimine uygun olarak) sergilenmektedir.

İlk galeri: Osmanlı İmparatorluğu’nun beylikler- erken- klasik döneminden sergilenen halılar.

İkinci galeri: Orta ve Doğu Anadolu’dan madalyon halılar ve halı kilimler sergileniyor.

Üçüncü galeri: Büyük Osmanlı Uşak halıları ve Saf Seccadeler sergileniyor.

İstanbul Halı Müzesi
İstanbul Halı Müzesi

Halı Müzesi

Ayasofya’da Aşevi

Halı Müzesi, Türkiye’deki tek Halı Müzesi olarak ilk kez 13 Nisan 1979’da Sultanahmet Camii Sultan Köşkü’nde ziyarete açılmış, ancak 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün müzelerin yeniden inşası projesi kapsamında kapatılmıştır. Ziyaretçilere yeniden açıldı.

İmaret; Yoksulların, medrese öğrencilerinin, yolcuların ve misafirlerin günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için inşa edilmiş temel kurumlardır. Ayasofya İmareti, Ayasofya’nın kuzeydoğu tarafına, H. 1152 (1742-1743) yılında dönemin padişahı I. Mahmut tarafından yaptırılmıştır. Yemekhanenin doğusunda Topkapı Sarayı’nın Bab-ı Hümayun kapısı, III. Çeşme Ahmet. Üç bölümden oluşan tamamen müstakil yapının ön ve arka cephesinde birer kapısı bulunmaktadır. Kapı, Barok üslubun İstanbul’daki en güzel örneklerinden biridir. Yemek salonunun avlusu ile Ayasofya arasında Bizans yapısı Skeuophylakion (Hazinenin kutsal emanetinin binası) bulunur. Yuvarlak kubbeli yapı, Doğu Roma döneminde (dini ayinlerde kullanılan) kutsal nesnelerin muhafaza edildiği yerdir. Bazı araştırmacı ve tarihçilere göre IV. yüzyılda bazı araştırmacılara göre V. ve VI. 19. yüzyılda yapıldığı söylenmektedir.

İstanbul Halı Müzesinde Gezi
İstanbul Halı Müzesinde Gezi

Birinci Galeri: Beylikler dönemi- erken dönem- Osmanlı döneminin klasik halıları

“Maç dönemi hasırları” veya “14-15. “15. yüzyıl hayvan görüntülü Anadolu halıları” ve erken dönem Osmanlı halıları olarak bilinen bu grubun en özgün ve modern örnekleri 1. galeride sunulmaktadır. Bu galeride ayrıca Anadolu Selçuklu mimarisinin süsleme unsurlarına sahip 14-15. yüzyıla tarihlenen çeşitli halı türleri ile 16. ve 17. yüzyıllarda dokunan yıldız madalyonlu, Çintemani ve kuşlu Uşak halılarının farklı türleri de sergilenmektedir.

İkinci Galeri: Orta ve Doğu Anadolu halıları-madalyonları

16-17, Orta ve Doğu Anadolu’dan geleneksel motifler kullanılarak dokunan ve genellikle ortası kesik ya da yıldız şeklinde bir madeni paradır. İşte Doğu Anadolu’da dokunan 15. yüzyıl halıları ve desenli anahtar deliği halılarının en güzel örneklerinden bazıları.

İkinci galeride; Manisa Gördes, Konya Karapınar, Milas ve Herek’te 17., 18. ve 19. yüzyıllara ait seccade örnekleri de bulunmaktadır.

Üçüncü Galeri: Büyük Osmanlı Uşak halıları ve Saf Seccadeler

Osmanlı İmparatorluğu’nun klasik döneminden 16. yüzyıl madalyonlu klasik Uşak halısının en güzel örnekleri ve bordür, renk ve teknik özellikler bakımından bu halılarla ilişkilendirilen ancak farklı bir doku ile dokunan çeşitli Uşak halıları türleri. 17. ve 19. yüzyıl Süleymaniye ve Sultanahmet camilerinin temiz halılarından seccadeler desen anlayışı.

Bu yazımızda İstanbul Halı Müzesi ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruların cevaplarını siz değerli okurlarımız için sıraladık. Eklemek istedikleriniz ve merak ettiklerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Check Also

Büyükçekmece Plajları

Büyükçekmece Plajı

İstanbul, Asya ve Avrupa kıtasının her iki yakasında şehrin iki kıyısı arasında dağılmış 39 belediyeye …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.