Tarih ve güzellik mekanı İstanbul’u gezerken geçmişe bakmak aslında çok kolay. Her dönemeçte tarihin binaları var ve bunlarla ilgili gerçekleri öğrenmeye başladığınızda, geçmiş zamanların yankılarını dinlerken kendinizi adeta orada hissedebilirsiniz. Aradan geçen yılları kesinlikle hissedeceğiniz yerlerden biri de Mihrimah Sultan Camii.
1560’lı yıllarda inşa edilen Mihrimah Sultan Camii, Sultan I. Süleyman tarafından kızı Prenses Mihrimah’ın onuruna yaptırılmıştır. Cami Edirnekapı’da bulunuyor ve bu caminin şehrin Asya yakasında Üsküdar’da bulunan aynı adı taşıyan başka bir camiyle karıştırılmaması önemlidir.
Mihrimah Sultan Camii Tarihi ve Mimarisi
Önemli Osmanlı yapılarında olduğu gibi Mihrimah Sultan Camii de ünlü mimar Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. Yapı tipik Osmanlı mimarisine sahiptir ve içinde medrese, hamam, dükkânlar ve türbeden oluşan bir külliyeden oluşmaktadır.
Mihrimah Sultan Camii’nin Mart ayı boyunca gün batımı sırasında güneşin kaybolduğu noktada olduğu söyleniyor. Bu, güneşin gökyüzünde alçaldığı ve tüm şehir manzarasına güzel bir turuncu parıltı yaydığı zamandır. Bunun ironik ve oldukça güzel hikayesi, her yıl 21 Mart’ta Üsküdar’da caminin arkasından güneşin batması, ancak ayın aynı adı taşıyan diğer caminin arkasından doğmasıdır. Bu tarih Mihrimah’ın doğum günü olduğu için önemlidir. Ne güzel bir özveri!
Mimari tipik olarak Osmanlı tarzında olmasına rağmen, bölgede Mihrimah Sultan Camii’ni diğerlerinden ayıran bazı noktalar var. Öncelikle sadece bir minaresi var ama bu alışılmadık bir durum değil, ancak bunun bir İmparatorluk camisi olduğunu ve bu türlerin çoğunun birden fazla minaresi olduğunu hesaba katmalıyız. Eşsiz olan kısım ise caminin tamamının büyük bir kubbe ile örtülü olmasıdır. Bu kubbe 37 metre yüksekliğinde ve 20 metre çapında devasa bir alanı kaplıyor. Büyüklüğünü ve güzelliğini gerçekten anlamak için bu camiyi gerçekten görmelisiniz.
Mihrimah Sultan Camii de oldukça iyi korunmuş durumda ve külliye dükkânları artık mevcut olmasa da külliyenin geri kalanı görülmeye değer. Kapının süslemesine yakından bakarsanız, orijinal sedef süslemenin bugüne kadar hala orada olduğunu göreceksiniz.
Mihrimah Sultan Camii Ziyareti
Mihrimah Sultan Camii her gün sabah 9’dan akşam 6’ya kadar açıktır, ancak resmi tatillerde, özellikle Bayram kutlamalarında caminin belirli saatlerde genel ziyaretçilere kapalı olabileceğini unutmayın. Ayrıca caminin çalıştığını da unutmayın, bu nedenle normal namaz vakitlerinde de kısa bir süreliğine kapanacaktır.
Camiye girmek için herhangi bir ücret yok, ancak bağışlar çok fazla alınıyor ve gelecek nesillerin faydalanması için caminin bakımına gidecek. Herhangi bir camiyi ziyaret ederken, bu tür ibadet yerleriyle ilgili görgü kurallarına uymanız gerektiğini unutmayın. Kadınların başlarını örtmeleri gerekecek ve herkes, kolların ve bacakların uygun şekilde kapatıldığından emin olarak saygın giysiler giymelidir.
Camiye girmeden önce herkes ayakkabılarını çıkarmalıdır. Ayrıca içeride namaz kılan birinin önünden geçmemeye dikkat edin ve flaşlı resimlerden kaçınarak fotoğrafçılığı minimumda tutun.
Bu sadece saygılı bir davranıştır ve dini nedenlerle camide bulunanların dualarını ve tefekkürlerini tamamlamalarını sağlarken, genel ziyaretçiler aynı zamanda binadan zevk alabilir ve takdir edebilir.
Edirnekapı, Taksim ve Sultanahmet gibi şehrin bazı önemli bölgelerine oldukça yakın olduğu için Mihrimah Sultan Camii’ne ulaşmak zor değil. Düzenli olarak Taksim’den kalkan ve Eminönü üzerinden Edirnekapı’ya giden bir ana otobüs var ve ardından Edirnekapı ana otobüs durağında iniyorsunuz. Cami oradan yürüyerek sadece birkaç dakika uzaklıktadır.
Şehir surları (Konstantinopolis’in eski surları) ile çok uzak olmayan bir gün geçirebilir ve bölgenin geri kalanını keşfedebilirsiniz. Bunları kendi gözlerinizle görmek gerçekten harika bir deneyim ve şehrin büyük ölçeğini ve binlerce yıl önce şehrin kendilerine aitmiş gibi hak iddia etmek isteyen birçok istilacıdan nasıl korunduğunu anlamanıza yardımcı oluyor.