Galata Kulesi Hakkında Bilgiler

İstanbul’un simgelerinden biri olan Galata Kulesi, Galata’da, İstanbul’un tarihi yarımadasını A’dan Z’ye gören bir tepe üzerinde yer almaktadır. Galata Kulesi’nin kökeni, Bizans’ın Konstantinopolis şehrini ve Haliç’i kontrol etmek için Magalos Pyrgos (Büyük Kule) adlı ahşap bir kule inşa etmesiyle MS beşinci yüzyıla kadar uzanır. Yangınlar, depremler ve Dördüncü Haçlılar tarafından 1204’te Konstantinopolis’in yağmalanması nedeniyle ahşap kule tamamen yıkılmıştır.

1348 yılında Pera (Galata) semtinde yaşayan Cenevizliler bugünkü Galata Kulesi’ni inşa ettirmiş ve adını Christea Turris (İsa Kulesi) olarak koymuşlardır. Galata Kulesi taştan yapılmış silindirik bir kuledir ve yaklaşık 67 metre uzunluğa sahiptir. Galata Kulesi, kulenin içinde 146 basamaklıdır.

Galata kelimesi, limanların rıhtımlarının ticaret gemilerinin demirlenmesine yönelik bir bölümünü ifade eden İtalyanca calata kelimesinin bir çeşididir.

İstanbul Galata Kulesi
İstanbul Galata Kulesi

Galata Kulesi, 1749’da Beyazıt Kulesi’nin yapımına kadar İstanbul’un en yüksek binasıydı. Osmanlı döneminde Galata Kulesi, hapishane, rasathane ve gözetleme kulesi olarak işlev gördü. 1960 yılında yapılan restorasyonlardan sonra Galata Kulesi ticarileştirildi ve halka açıldı. Bugün kule, İstanbul’un 360 derecelik bir seyir platformu olarak işlev görüyor. 

Günümüzde yapının üçüncü kata kadar olan bölümünün Ceneviz karakterinde, diğer katların ise Osmanlı karakterinde olduğu görülmektedir. Yapı günümüzde sergi alanları ile müze olarak kullanılmaktadır. Galata Kulesi hükümet tarafından yakın zamanda restore edilmiş ve restorasyon sürecinin tamamlanmasının ardından 2021 yılında yeniden ziyarete açılmıştır.

Check Also

İstanbul'da Yapılacak En İyi 8 Şey

İstanbul’da Yapılacak En İyi 8 Şey

Avrupa’nın en büyük şehri olan İstanbul, güzel mimarisi, renkli çarşıları ve mis kokulu baharat pazarları …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.