Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?

TARLADAYIZ.com – Organik tarım nedir, organik tarım nasıl yapılır, organik tarımın faydaları nelerdir sorularının yanıtları için Tarladayiz.com sitesindeki bilgilerden faydalanacağız. Organik tarım, üreticilerin yeşil gübreleme, mahsul koruma teknikleri gibi organik maddeler haricinde hiçbir şey kullanılmadan üretilen bir tarım şeklidir. Organik tarım ile ilgili Organik Ürün Belgesi, Organik Tarımın İlkeleri gibi tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yazımıza öncelikle organik tarımı tanımlayarak başlamak istiyoruz. Tohumdan başlayan hasada kadar devam eden ve tüketicinin sofrasına kadar ulaşan bu sürecin toprağa, herhangi bir canlıya zarar vermeden, kimyasal madde kullanmadan üretilen ürün çeşidine organik tarım diyoruz.

Değişen ve gelişen bu dünyada nüfusun artışı ve üretimin tüketimden az olması nedeniyle tükettiğimiz ürünlerin kalitesi ve doğallı ciddi bir soru işareti. Sağlıklı bir bedene ve zihin sahip olabilmemizin temel şartı temiz ve doğal besinler alabilmek bu nedenle organik tarım, ürünlerin doğal ve katkı maddesiz, hormonsuz yetişmiş olması oldukça önemli. Bir ürünün organik olabilmesi için belirli pariteler bulunuyor. Yeşil gübreleme, ürün rotasyonu gibi birçok sistem mevcut.

Organik Tarımın Uygulamaları ve Yöntemleri

Organik tarımı uygulayabilmenin yolları ise oldukça basit aslında, yüzyıllar boyunca doğanın organik yapısını bozmadan tamamen doğadan gelen ile doğaya geri vermek üzerine kurulu diyebiliriz. Bunun için birçok yöntem kullanılabilir sizin listeledik.

  • Doğal tohum elde etmek.
  • Mahsul rotasyonu (birden fazla bitki ekerek toprağın verimini ve çeşitliliğini artırmak)
  • Yeşil gübre kullanmak.
  • Organik maddelerin geri dönüşümü.
  • Hayvansal güre ve bitkisel atık kullanmak. (komposto)
  • genetiği değiştirilmiş GDO’lardan ve onar ile üretilen tohum ve ürünlerden kaçınmak.

Organik Tarımın İlkeleri

  • Temiz ve kaliteli sebze meyvenin herkese ulaşmasını sağlamak.
  • Zirai ilaç kalıntılarından arındırılmış güvenli ve sağlık, temiz bir gıda üretmek.
  • Tohumdan hasada kadar hiçbir şekilde kimyasal vb şeyler kullanmamak
  • Sürdürülebilir bir yöntem oturtmak ve bu sistem sayesinde çevrenin genel olarak korunmasını ve gelişmesini sağlamak.
  • Enerji ve doğal kaynakları kullanmak fakat sürdürülebilir bir kullanım oluşturmak.
  • Toprak verimliliği ve biyolojik çeşitliliği artırmak ve geliştirmek.
  • Üreticileri, zararlı kimyasallardan korumak.
  • Hayvan sağlığını ve refahı sağlamak.

Dünyanın içinde bulunduğu ve hepimizin parçası olduğumuz bir tüketim çılgınlığı mevcut ve bu tüketim miktarı bizim temiz ve güzel gıdaya erişmemizi engelliyor. Tüketici olarak doğal ve temiz gıda bulmak maalesef ki kolay değil. Organik ürün tüketmek isteyen tüketiciler ürün gerçekten doğal ve organik olduğunu anlayabilmesi için ”Organik Ürün Belgesi” Tarım Bakanlığı tarafından verilen bu belge ile ürünlerinin temiz ve organik olduğunu anlayabilir ve ayırt edebilirler.

Organik ürün alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise; organik ürünlerdeki Organik Tarım Logosu, insan ve çevre sağlığı gözetilerek üretim tekniklerinin kullanıldığının belgesi ve garantisidir. Türkiye’de oldukça büyük ölçekli bir organik pazar mevcut. Fakat bu kadar seçenek arasından gerçekten organik olanı seçmek ve bunu anlayabilmek maalesef ki oldukça zor. Yıllardır organik ürün üreten ve bunu sanal ortamda satan birçok marka bulunmakta.

Temiz ve organik tarım yapan yerli üreticileri destekleyerek üretilen birçok ürünün bulunduğu Tarladayiz.com‘a göz atabilirsiniz. Ürünleri organik ve katsız olmasının yanı sıra sıfır atık ve tarım bakanlığı onaylı bir site olması oldukça güven verici görünüyor.

Doğal ve temiz gıda tüketimi bir ayrıcalık değil herkesin en temel hakkı bu nedenle evimiz olan bedenimizi ve yuvamız olan dünyamızı korumak adına ne yediğimize dikkat etmeliyiz.

Sizin de Organik Tarım ile ilgi görüş ve önerileriniz, yorumlarınız var ise sitemizdeki diğer ziyaretçiler ile yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.