İstanbul Kapalıçarşı’da Alışveriş – Pazarlık İçin En İyi İpuçları

İstanbul’un ve dünyanın gözdesi, en çok ziyaret edilen turizm ve finans merkezi Kapalıçarşı, üstlendiği misyonla yüzlerce modern alışveriş merkezi arasında yer almasına rağmen her zamanki gibi ilgi görmeye devam ediyor.

Kapalıçarşı’ya ilk kez gidiyorsanız, dev bir labirentin sizi beklediğini söyleyebilirsiniz. Sokaklar birbirine benziyor, kaybolabilirsiniz! Ama durun, Kapalıçarşı’da şimdiden kaybolmayacağız mı? Çarşıyı ilk kez ziyaret edenler hayranlıkla saatlerce çalışabilirler. Nereye gittiğinizi bilmeseniz bile her köşesinde ve her metrekaresinde birçok ilginç detayın yer aldığı çarşıda saatlerce dolaşmak size büyük keyif verecektir. Vitrinlerin bir kısmı kontratlı ürünler içerse de 500 yıl öncesinin ruhu hala canlı ve iyi durumda.

kapalıçarşı

Kapalıçarşı’yı kim inşa etti?

1954 yılında 20’den fazla deprem ve yangın öncesi yangın geçiren Kapalıçarşı, 1894 depreminden sonra yapılan tadilatlarla bugünkü halini almıştır.

1461 yılında Sultan Fatih Mehmet tarafından yaptırılıp kuruluş yılı ilan edilmesine rağmen, Kanuni Sultan Süleyman döneminde ana kapalı çarşı genişletilmiştir. Zenginlerin kasalarında saklanmak için olduğu kadar, zenginlerin mücevher, değerli metaller, kürkler ve silahlar gibi zenginliklerinin yanı sıra devlet hazinesinin büyük bir kısmı için neredeyse bir kale olarak inşa edildi.

Topkapı Sarayı Osmanlı İmparatorluğu tarafından işletilirken, kapalı çarşı aynı zamanda finans merkezi olarak da kullanılmıştır. Kapalıçarşı’da her türlü meslek usta-çırak ilişkisi içinde uygulamalı olarak okutulmakta ve icra edilmektedir. Bugün, kuyumcuların çoğunlukta olması nedeniyle finans merkezi olarak cazibesini koruyan bir turizm çarşısıdır. Her büyüklükte 5.000’e yakın mağazayı labirenti andıran bir yapıda barındıran çarşı, kuyumcular, tabakçılar, halı dokumacıları vs..’yi de ayrı ayrı ağırlayarak karmaşayı bir nebze de olsa engelledi.

Kapalıçarşı’da ne satılır

Bugün turistlere otantik hediyelik eşyalar satan bir çarşı olmasına rağmen, kuyumcuların çokluğu nedeniyle bir finans merkezi olarak cazibesini koruyor. Çarşıda irili ufaklı birçok dükkân olmasına rağmen, bir sokakta kuyumcular, bir sokakta deriler, diğerinde halıcılar vb. Yapılandırma biraz karmaşıklığı azaltır.

Birçok sokak ismi hala geçmişte bu sokakta yapılanlar hakkında bilgi vermektedir. Bugün çarşıya gittiğinizde birçok ustanın eserlerini görebilirsiniz. Pek çok mağaza sahte ve taklit ürünler satıyor ve bu ürünler yüksek talep görüyor.

Her ziyaretçinin özel bir şey bulacağı bir yer. İstanbul hatıralarınızın her birine uygun bir hediye bulabileceğiniz birbirinden değerli şark halıları, özenle hazırlanmış yöresel giysiler, seramikler, gümüş takılar, el yapımı hediyelikler, altın bilezik ve kolyeler, tılsımlar, deri eşyalar ve imitasyon çantalar düşünebilirsiniz. Hayal ettiğiniz her şeyi bulabileceğiniz bir yer.

Kapalıçarşı’da Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir zamanlar halı, altın ve antika gibi en değerli eşyaların satıldığı yer; şimdi turistlere imitasyon saat, imitasyon çanta, imitasyon giysi, aksesuar, baharat ve lokum satan tezgahlarla dolu. Müşterileri, ürünleri, tüccarları hepsi değişti. Tabii ki, ender kaliteli ve otantik ürünleri bulmak için Kapalıçarşı doğru adres. İstediğiniz fiyat son fiyat değil ilk fiyattır! Turistik yerlerden hiç alışveriş yapmam diyorsanız mutlaka çarşıya uğramalı, tarihi yerleri gezmeli ve bol bol fotoğraf çekmelisiniz. Dünyanın en eski bankasını, en eski alışveriş merkezini, en gizemli ve görkemli yatay pazarını ve dünyanın sekizinci harikasını ziyaret edin.

Bu yazımızda Kapalıçarşı’da alışveriş yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve Kapalıçarşı’nın tarihini siz değerli okurlarımıza kısaca bahsettik. Eklemek istediklerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Check Also

Büyükçekmece Plajları

Büyükçekmece Plajı

İstanbul, Asya ve Avrupa kıtasının her iki yakasında şehrin iki kıyısı arasında dağılmış 39 belediyeye …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.