Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi İstanbul’da en çok görülmek istenen yerler arasındadır. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi girişi ve bahçenin nerede olduğu merak konusudur çünkü konumu itibariyle botanik bahçe TEM Otoyolu’nun yanı başındadır. İstanbul’da botanik bir bahçe görmek isterseniz veya İstanbul’un göbeğinde doğal bir ortamı ziyaret etmek isterseniz, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi tam size göre.
Günden güne artan beton yığınlarına inat kendine otoyolların tam göbeğinde yer bulan bir botanik bahçesi olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 1995 yılında bir hatıra parkı amacıyla kuruldu. Otoyolların göbeğinde 50 hektarlık alan içerisine 50.000 ağaç dikilerek açılışı yapılan bu hatıra parkı daha sonra botanik bahçeye dönüştürülerek 2002 yılında hizmete açıldı.
Ali Nihat Gökyigit Vakfı tarafından otoyol ve beton yığınlarının arasına kurulan bu hatıra parkı daha sonra Nezahat Gökyiğiy Botanik Bahçesi ismini aldı.
Otoyolun göbeğinde botanik bahçe olur mu?
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin tabelasını gören hemen herkes bu tabelanın yanlış yere koyulduğunu düşünmektedir çünkü daha önce hiç bir botanik bahçe otoyolun göbeğine inşa edilmemişti. Günden güne yenilenen, otoyol ve binalara inat yeşilliğini her daim koruyan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi her gün her kesimden insana hizmet vermektedir.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Açılış-Kapanış Saatleri
Sabah 09:30’da hizmete açılan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne son giriş saat 17.00’dadır. Kapanış saati de 18.00’dır. 8 adadan oluşan bu botanik bahçenin sahip olduğu bitki çeşitliliği oldukça fazladır. İstanbul’un gözde mekanlarından biri olan Ataşehir’in yan tarafında konumlanan bu botanik bahçe haftasonları oldukça fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde neler yapabiliriz?
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi İstanbul’da nadir rastlanabilecek alanlardan bir tanesidir. İlk başta sadece bitki sergisi yapmak ve bilimsel araştırmalar için açılan bu botanik bahçeden herkes ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedir. Botanik bahçesinde bulunan tahta masalarda yanınızda getireceğiniz yiyecekleri eşsiz bir doğa manzarasıyla yiyebilir, çocuklarınızın bu doğal ziyafette özgürce oynamasına imkan verebilirsiniz. Ayrıca 50 hektarlık bu botanik bahçesinde yürüyüş de yapabilirsiniz. Çeşitli eğitimler, atölye çalışmaları, kurslar, seminerler de düzenlenmektedir.
Özenle hazırlanmış bu bahçede ne gibi kurallar var?
Büyük emeklerle hazırlanan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde belli başlı kurallar uygulanmaktadır. Bu kurallardan en önemlisi kesinlikle mangal yakmanın yasak olduğudur. Ufak bir dikkatsizlik sonucu ve çevreye vereceği kirlilik nedeniyle mangal yakmak kesinlikle yasaktır. Bahçede bulunan sularla oynamak serbestken içmek ve içerisine girmek yasaktır. Yasak uyarıları kadar yapılması gerekenler adına da uyarılar bahçenin bir çok yerinde ziyaretçilerin okuması için toprağa dikilmiş halde bulunmaktadır.
Bunlardan bir tanesi çimenlere basılması gerektiğidir. “ Çimenlere Basınız “ şeklinde yer alan uyarı ile ziyaretçilerin çimenleri kullanmaları amaçlanmıştır. Çimenlere üzerine oturmak da basmak kadar serbesttir fakat çimenler üzerine örtü sermek yasaktır.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne nasıl ulaşırım?
Bir çok İstanbul’lunun gitmek için can attığı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin en büyük dezavantajı ulaşım sorunudur. Otoyolların ortasında yer aldığı için bu botanik bahçesine hafta içi ne yazık ki şahsi araçlar dışında başka bir yol ile ulaşmak mümkün değildir. Bahçenin iki adet ziyaretçi girişi bulunmaktadır; “Ataşehir girişi” ve “Ümraniye Girişi”. Otoyol üzerinde bulunan Merkez Ada Kapısı’ndan ziyaretçi alınmamaktadır. Anadolu yakası’ndan ve Avrupa yakası’ndan gelmek isteyen ziyaretçiler, detaylı ulaşım bilgisi için http://www.ngbb.org.tr/ulasim.html linkini ziyaret edebilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi hakkında daha fazla bilgi almak için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Adresi: Şenol Güneş Bulvarı, Çamlık Mahallesi, Ümraniye, İstanbul
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Telefonu: +90 216 456 44 37 ve +90 216 456 44 38