Chatbot Nedir, Chatbot Uygulamaları

LUGADO.net sitesinde detaylı anlatılan chatbot nedir, chatbot uygulamaları ve chabtbot çeşitlerini sizle paylaşacağız. Yapay zeka teknolojisinin geldiği son nokta olan Chatbot kavramı ve Chatbot çeşitleri ile ilgi tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Chatbot yapay bir bot olarak karşımıza çıkıyor Yapay zeka teknolojisi kullanılarak insanların kullanım esnasında ihtiyaçlarına ve sorularına çalışan bir müşteri temsilcisi gibi işlem yapan bir sistemdir. Kısa tabiri ile bir dijital asistan diyebiliriz. Chatbot nedir başlıklı yazımızı okuyarak daha net bilgi edinebilirsin.

Chatbot tam anlamıyla anlama sürecinde ki kritik nokta ise teknoloji geliştirici sayesinde belirlenen iş akışına sadık kalması ve iş akışına göre görevleri yerine getirmesidir.  Aslında iş akışı tarafından kastedilen senaryodur. Senaryolar önceden belirlenir ve bu senaryolar mühendisler tarafından bilgisayara girilir.Bu senaryolara bağlı kalan sohbet Botu, kullanıcıyla yazışmaya başlar.Arka planda yapay zeka teknolojisine sahip olması, onu diğer teknolojilerden ayırır. Kendine ait bir zekası var bu var en önemli özelliğidir.

Chatbot Çeşitleri

Chatbot arkadan bir zeka barındırıyor. Zekayı kullanma şekilleri değişebilir. Bugün kullanılan Chatbotlar kendi içinde ayrılır. Şu anda, teknoloji açısından üç farklı chatbot teknolojisi vardır. Bunlar kelime tabanlı, Kural tabanlı ve NLP türkçe adı ile DDI teknolojisini kullanan chatbot’lardır. Şu anda kelime tabanlı chatbot kullanılıyor. Yeni gelişen Kural tabanlı chatbotlar, kelime tabanlı teknolojinin yerini almaya başladı.

Kelime Bazlı Chatbot

Chatbot kavramı ilk başladığında, zekayı kullanmadan önce ihtiyaçları en temel anlamda karşılamaya odaklandı ve kelime tabanlı bir chatbot ortaya çıktı. Doğal dil işleme teknolojisi, kelime tabanlı chatbottan söz edilemez.Bu, kelimenin üzerinde hazır cevaplar vererek tekrarlanan işte biraz yardımcı oldu. Bu teknolojide, sistem bir dizi kelime aracılığıyla veritabanına girilir, eğer kullanıcı bu kelimeyi girerse, o zaman bu kelime için hazır olan kullanıcıya doğrudan bir cevap verir. Kendi içinde ciddi bir öğrenme süreci mevcut.

Bu teknoloji bankacılık sektöründe fazla yer bulamadı. Bunun en büyük nedeni, bakımı çok zor olmasıdır. Her kelime ve türevleri için, bireysel bir kişi veritabanına giriş yapmalı ve karşılığında verilecek cevabı girmelidir. ” Kredi “kelimesinin,” örneğin alın. Veritabanına “kredi”, “krdi”, “krei”, “kredi”, “kredi istiyorum”, “kredi istiyorum”, “kredi istiyorum” gibi kelimeleri tek tek girmemiz gerekiyor. Bunun daha çok bir kombinasyon olduğu göz önüne alındığında, bu yapıyı etkili bir şekilde kullanmak mümkün değildir.

Kural Bazlı Chatbot

Kelime tabanlı chatbot özelliğinin en iyi versiyonu olan Kural tabanlı chatbotlar, bugün bankacılık sektöründe hala kullanılmaktadır. Şu anda, yapay zeka teknolojisi bahsedildiğinde Kural tabanlı chatbotlar en tutarlı ve doğru sonucu verir.

Kural tabanlı bir sohbet Botu belirli bir karar mekanizmasına dayanır ve cevaplar bir insan faktörü aracılığıyla girilen bilgilerle belirlenir. Kendi kendine öğrenme gibi bir durum yoktur. Beklenen her sonuç zaten sisteme girildi. Diğer teknolojilerden farklı olarak, Kural tabanlı teknoloji çok az girdi ile birçok sonuç elde edebilir. Kural tabanlı chatbots için doğal dil işleme teknolojisini kullanan şirketler var. Ama bu bizi hala her kuralı koyacağımız anlamından uzaklaştırmıyor.

DDİ (Doğal Dil İşleme) Teknolojisi ve AI Altyapısı Bulunduran Chatbot

Yapay zeka teknolojisinin sohbet alanında ortaya çıktığı en son teknoloji NLP(doğal dil işleme), yani Türkçe adı altında doğal dil işleme(DDI) teknolojisidir. Bu teknolojide kelime girişi veya kural ayarı yoktur. Mevcut verilerin doğru yapılandırmalarla sisteme girilmesi beklenmektedir. Makinenin kendisinin bu verilerle öğretilen konuyu anlaması bekleniyor. DDI teknolojisi ile birlikte, altyapısının bir AI(yapay zeka) tabanı vardır. NLP Chatbot oldukça yaygın bir biçimde kullanılmakta. Chatbot’lar hayatımızı kolayştırmanın ötesinde başka bir teknoloji boyutu diyebiliriz. Bizce Chatbot’lar zaman içerisinde hayatımızın her noktasında daha da etkin bir hal alacaktır.

Bu yazımızda sizile Chatbot Uygulamaları, Chatbot Çeşitleri’nden bahsettik sizinde yorumlarınız veya sorularınız var ise yorumlar kısmından sitemizde ki diğer ziyaretçiler ile paylaşabilirsiniz.

Check Also

Süreç Otomasyonu, Robotik Otomasyon Nedir? RPA Kullanım Alanları

Süreç Otomasyonu, Robotik Otomasyon Nedir? RPA Kullanım Alanları

Robotik süreç otomasyonu (RPA), birçok sektörde farklı alanlarda kullanılmaktadır. Gün geçtikçe kullanımı artan RPA, kurumlara …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.