Balat Gezilecek Yerler, Balat Gezi Rehberi

Balat adeta bir fotoğraf atölyesidir. Balat gezilecek yerler, İstanbul gezilecek yerler listelerinde geniş bir yer kaplar.

Balat’ın asıl adı, Yunanca’da “saray kapısı” anlamına gelen ve daha sonra semtin adı olan”Palation” kelimesinden gelmektedir. Bharat, bir zamanlar Yahudileri dar eski sokaklarda ve rengarenk cumbalı pencerelerde barındırıyordu.Ayrıca farklı din ve kültürleri camiler, kiliseler ve sinagoglarla birleştiren uluslararası bir yapıya sahip.

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Balat’a ilk ziyaret edilmesi gereken ilk yer kuşkusuz “Fener Patrikhanesi” veya kısaca “Fener Patrikliği. İstanbul’un fethinden sonra tüm Ortodoks Hıristiyanlar Dünyanın atası olarak tanınır. Ortodoks Kilisesi’nin hoşgörüsünün etkisiyle hayatta kalan ataerkil patrikler her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Fener Rum Erkek Lisesi

Fener Rum Erkek Lisesi Balat’ta gezeceğimiz yerlerdeki en görkemli yapılardan biridir. Yapı, ihtişamlı yapısı nedeniyle sık sık Feina Rum Ortodoks Patrikhanesi ile karıştırılsa da ortasında kalın bir kubbeye sahiptir. Fransa’dan getirilen kırmızı tuğlalar liselerin yapımında kullanıldı, bu nedenle “Kırmızı Mektep” olarak da anılıyorlar.

Ferruh Kethuda Camii

Bir caminin avlusunda avluyu izleme fikri ne kadar ilginç geliyor? Ancak Ferruh Kethüda Camii (Ferruh Kethüda Camii) Düğünemealtı adlı cadde üzerinde bulunan tarihi bir cami olduğu için avlusunda bir avlu bulunmaktadır.Dönemin sadrazamı Semiz Ali Paşa’nın kethüdası (kahyası) Ferruh Kethüda için Mimar Sinan tarafından yapılan caminin bahçesinde havuz, arka tarafında ise bir güneş saati bulunuyor.

Sveti Stefan Kilisesi

Balat ve Fener bölgelerindeki turistik cazibe merkezlerimiz arasında bir diğer ilginç yapı ise Bulgar dini inançlarının en büyük sembollerinden biri olan veti Stefan Kilisesi.

Sveti Stefan, yaygın olarak “Demir Kilise” olarak bilinir. Demir dersek metafor değildir. Nitekim bu kilisenin yapımında 500 ton demir kullanılmış! Prens Stefan Bogridi’nin bağışladığı arazi üzerine inşa edilen ahşap yapı yanınca, mekan Bulgarların sevgisi ve yardımıyla kiliseye dönüştürüldü. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bulgarların ayrı bir topluluk olarak tanınması için ilk kez burada bir kararname çıkarıldı.

Moğolların Meryemi Kilisesi

Kanlı Kilise olarak da bilinen bu yapının ilginç bir hikayesi var. 13. yüzyılda Moğollarla yakın ilişki kurmak isteyen Bizans imparatoru, kızı Prenses Maria’yı evlilik için Moğol imparatoru Hülagü Han’a gönderdi. Ancak Maria uzun yolculuğun sonuna geldiğinde yaşlı Hülagü Han ölür ve oğlu Abhaka Han ile evlenir.

Taht kavgaları nedeniyle Abhaka Kağan da amcası tarafından öldürülünce bir kağan ile evlendiği için başkası ile evlendirilemeyecek olan prensesi Moğollar Konstantinopolis’e geri yollamışlar.

Bu sürenin ardından kendini dine ve misyonerliğe adamış olan Prenses Maria, din adına yaptığı iyi işler nedeniyle Moğol Meryem Ana olarak anılmaya başlanmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in özel fermanına göre kilise camiye dönüştürülmemiş, kilise olarak varlığını sürdürmüştür.

Balat Antikacıları

Balat sokaklarında dolaşırken çok sayıda antika dükkanına rastlayacaksınız. 45’lerin nostaljisi antika dükkanlarının müzayedelerinde dolaşıyor. Balata her gittiğinizde bir müzayede ile karşılaşabilirsiniz. Bu muzayedeleri izlemek ücretsiz. Balat’ı tecrübe etmek için bunu etkinliği kesinlikle denemelisiniz.

Balat’a Nasıl Gidilir?

Balat, İstanbul’un Haliç kıyısında, Ayvansaray ve Fener ilçeleri arasında yer almaktadır. Toplu taşıma kullananlar için en kolay yol Eminönü’nden otobüse binmek ve sahil yolu üzerinden Balat’a ulaşmaktır. Ayvansaray Metro İstasyonu’nda inip sahil yolundan Balat’a 10-15 dakika yürümek veya buradan kalkan İETT otobüsünü kullanabilirsiniz.

Check Also

İstanbul'da Yapılacak En İyi 8 Şey

İstanbul’da Yapılacak En İyi 8 Şey

Avrupa’nın en büyük şehri olan İstanbul, güzel mimarisi, renkli çarşıları ve mis kokulu baharat pazarları …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.