Türkiye’de Yerli RPA: GenRPA

Robotik süreç otomasyonu (RPA) kavramı günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çalışanlar ve şirketler için büyük bir önem arz eden RPA, Türkiye’de de yerli RPA firması GenRPA ile ön plana çıkmaktadır.

GenRPA, gelenekselleşmiş iş süreçlerinizi ve eski teknoloji iş yüklerinizi, akıllı ve otomatize edilmiş dijital süreçlere ve uygulamalara dönüştürmenize yardımcı olmaktadır.

GenRPA, robotik otomasyon süreçlerinizin verimliliğini arttırmakla kalmaz ayrıca müşterilerinizin hız ve ulaşılabilirlik beklentilerini karşılamakta da size önemli avantajlar sağlamaktadır. GenRPA ile şirketinizi geleceğe hazırlayabilirsiniz.

Peki, robotik süreç otomasyonu nedir? RPA nerelerde kullanılır? Bu yazımızda size RPA’yi daha yakından tanıtacağız.

RPA Nedir?
RPA Nedir?

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) Nedir?

Robotik süreç otomasyonu kısaca RPA, tekrarlayan görevleri gerçekleştirmek için robotik ve otomasyonu birleştiren bir yazılım teknolojisidir. RPA’de tekrarlayan, kural tabanlı dijital görevlerin üstesinden gelmek için bilgisayar yazılımı robotlar kullanılmaktadır.

Robotik süreç otomasyonunda kullanılan robotlar, uygulamalar ve bilgi kaynakları ile çalışanlarla aynı şekilde etkileşimi girer. RPA, bir uygulamadan farklı bir uygulamaya geçişte, verileri birden çok alana yerleştirmede ya da verileri kopyala-yapıştır yapmak gibi görevlerde kullanılabilir.

Robotik süreç otomasyonu tekrarlayan ve rutin manuel işler devraldıkça insan hatası ortadan kalkar. Böylece maliyetli, masraflı hatalar gerçekleşmez. Hem hata oranı hem de hatalardan meydan gelecek olan masraflar sıfıra indirgenmiş olunur.

RPA-AI Farkları
RPA-AI Farkları

RPA ile AI Arasındaki Farklar Nelerdir?

RPA ve AI, süreç otomasyonlarına daha fazla insan zekâsı getirmek için birlikte çalışır. Yapay zekâ teknolojilerinin bir RPA platformu ile entegre edilmesi, robotik iş gücünün daha insan benzeri yeteneklere sahip olmasını sağlar. Örnek olarak;

  • Optik karar tanıma ve metin analitiği kullanarak okuma,
  • NLP yani doğal dil işleme ve ses analizi kullanarak dinleme,
  • Hem metin hem de ses etkin olabilen chatbotları kullanarak iletişim kurma.

Geleneksel RPA, mantığı ve yapılandırılmış girdileri kullanırken, yapay zekâ yapılandırılmamış girdileri kullanması ve kendine özgü mantığı geliştirmesi ile öne çıkmaktadır. Hem RPA hem de yapay zekâyı birleştirmek, daha kompleks kullanım durumlarını destekleme yetenekleri ile daha akıllı ve kapsamlı bir süreç otomasyonu oluşturur.

RPA Nasıl Çalışır?

Robotik süreç otomasyonu (RPA), mevcut bilgisayar sistemlerinizden verilere erişerek çalışmaktadır. RPA araçlarının uygulamalarınızla entegre edebileceği çeşitli yolları vardır. Arka uçtaki veri tabanlarına ve kurumsal web hizmetlerine bağlantılar yolu ile yapabilir. Ek olarak, birden fazla biçim alan ön uç ya da masaüstü bağlantıları aracılığı ile yapabilmektedir.

RPA Faydaları
RPA’nin Faydaları

Robotik Süreç Otomasyonunun Faydaları Nelerdir?

RPA’nin birçok faydası vardır. RPA, hem çalışanlara hem de firmalara çeşitli avantajlar sağlamaktadır. RPA’nin faydaları geniş kapsamlıdır. İşletmelerin müşteri memnuniyetinden, çalışan bağlılığına ve süreç hızından maliyet verimliliğine kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.

Çalışanların sürekli yaptığı zaman alıcı rutin manuel işleri RPA robotları yaparak, çalışanların iş yükünü azaltır. Böylece çalışanlar farklı işlere odaklanır ve motive olurlar. Çalışan ve müşteri memnuniyetinde artış sağlanır. 7/24 çalışarak rutin işlemler tamamlanır. İnsan kaynağını daha verimli kullanma imkânı sağlar, operasyonel yükler azalır.

Ayrıca veri girişlerinin otomasyon ile yapılması doğruluk payını artırırken hata oranını sıfıra indirir. Bu sayede, hatalardan meydana gelen masraflar da ortadan kalkar. Hızlı ve doğru sonuçlar elde edilir.

RPA Uygulamaları
RPA Uygulamaları

RPA Uygulama Alanları

Robotik süreç otomasyonu çeşitli sektörlerde ve departmanlarda kullanılmaktadır. RPA süreçleri, iş yükünü azaltırken, zamandan ve maliyetten ise tasarruf etmemizi sağlamaktadır. Sigorta, banka gibi finansal sektörler başta olmak üzere birçok sektörde ve alanda RPA sistemleri uygulanmaktadır.

Robotik süreç otomasyonu sistemleri, sanayi ve üretim, telekomünikasyon, e-ticaret, teknoloji ve kamu sektörlerinde aktif bir şekilde kullanılabilir.

RPA’nin uygulama alanlarından bazıları;

Tedarik zinciri,

İnsan kaynakları,

Sağlık hizmetleri,

Müşteri Hizmetleridir.

Check Also

Süreç Otomasyonu, Robotik Otomasyon Nedir? RPA Kullanım Alanları

Süreç Otomasyonu, Robotik Otomasyon Nedir? RPA Kullanım Alanları

Robotik süreç otomasyonu (RPA), birçok sektörde farklı alanlarda kullanılmaktadır. Gün geçtikçe kullanımı artan RPA, kurumlara …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.