Müşteri ilişkileri yönetimi yani CRM, müşteriler ile şirketlerin ilişkilerini yöneten bir yazılım sistemidir. CRM sistemleri sadece bir çözüm değildir. Müşteri ilişkilerini etkili bir şekilde yönetmek, analiz etmek ve müşterilerin ihtiyaçlarına tam olarak cevap vermek için CRM çözümlerine ihtiyaç vardır.
CRM’yi Kimler Kullanmalıdır?
Müşteri ilişkileri yönetimi sistemleri, birçok departmanda önemli bir faktördür. Daha önceleri genellikle satış ekipleri ile ilişkilendirilirken, günümüzde çok daha çeşitli departmanlarla da ilişkili bir hâl almıştır. Müşteri ilişkileri yönetimi çözümleri erişimlerini büyüterek pazarlama, ticaret, servis ve hizmet gibi birçok fonksiyon için önemli olmuştur.
CRM rutin olarak müşteri verilerini toplayarak, bu verileri analiz ederek ve analiz sonuçlarına göre ilişkileri iyileştirmeyi çalışır.
CRM Teknoloji Hizmetleri Nelerdir?
Müşteri ilişkileri yönetimi sistemleri ile yapılan işlemler sonucunda elde edilen verilerin saklanması, işlenmesi ve yapılan araştırmalardan farklı istatistikler elde edilmesi gerekir.
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) uygulamaları arasında en büyük paya sahip olan CRM yazılımları bu hedefle geliştirilmiştir. Sadık müşteri kitlesi oluşturmak için elde edilen tüm verilerin analiz edilerek satışın ve kârlılığın arttırıldığı uygulamalar, CRM yazılım sistemleridir.
CRM teknoloji hizmetleri ile müşteri verileri saklanıp analiz yapılırken aynı zamanda çalışanlar da analiz edilir. İyi bir müşteri ilişkileri yönetimi yazılımı; iyi bir teknik altyapı ile birlikte müşteri, pazarlama, satış ve teknik servis ilişkisinden oluşur.
CRM Çözümlerinin Firmalara Sağladığı Katkılar Nelerdir?
Müşteri ilişkileri yönetimi çözümleri ile temel hedef; her firmada olduğu gibi kârlılığı arttırmaktır. CRM çözümleri ile firma müşteriyi daha iyi anlayan ve isteklerine hızlı dönüş yapan, potansiyel müşterilere ulaşarak mevcut müşterilerine yeni sadık müşteriler ekleyen, ürünleri arasında çapraz satış gerçekleştiren bir şirket haline gelir.
Satış sürecinde müşteri ilişkileri yönetimi yazılımları ile müşteri tüm satın alma alışkanlıkları ve detayları bilindiğinden, satış işlemi kolaylaşır. Diğer taraftan, işlemi gerçekleştiren satış çalışanının performansı da CRM uygulamaları üzerinde izlenebilir.
Pazarlama sürecinde ise işlemi otomatik hale getirerek satış departmanında çalışan personeli tüm kampanya bilgilerine ve çapraz satışa yönlendirir. Elde edilen veri ve analizlerin doğru bir strateji ve siber güvenlik hizmetleri ile kurgulanması, şirketlerin müşteri ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılamasını sağlar. Müşteri ile iletişim kurmak için ise şirketlerin mutlaka CRM uygulamalarını kullanması gerekir.
Müşteri İlişkileri Yönetimi’nin Amacı Nedir?
Ana amacı organizasyonların mevcut müşterilerini elinde tutması için gerekli bütün araçları kullanmak ve böylece satışlarında artış sağlamak olan CRM’in amaçları:
- Müşterilerle her türlü etkileşimin, iletişimin ve işbirliğinin yönetilmesi
- Potansiyel yeni müşteri kazanılması
- Mevcut müşterilerin elde tutulması
- Müşteri tabanının geliştirilmesi
- Müşteri puanlaması yaparak düşük ve yüksek derecelendirilmiş müşterilerin belirlenmesi
- İnternet aracılığıyla verilerin anlık olarak güncellenmesi
- Farklı müşterilere farklı bir yaklaşım oluşturulabilmesi
- Satış aktivitelerinin planlanması
- Firma ile müşterileri arasındaki tüm irtibat noktalarının takip edilmesi
- Mümkün oldukça erken bir zamanda muhtemel sorunların tanımlanması
- Müşteri şikâyetleri ile başa çıkmak için etkili bir çözüm sağlaması
- İnternet aracılığıyla bireysel müşteri tercihlerinin izlenmesi
- Her müşteriye özel ürün ve hizmet tekliflerinde kişiselleştirme yapılması